Duiven/Angeren - Aanhouding na dumping vermoedelijk drugsafval dankzij alerte omstanders

Duiven/Angeren - Aanhouding na dumping vermoedelijk drugsafval dankzij alerte omstanders

Op twee locaties zijn op zondag 16 juni vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden. De politie kreeg een tip van een alerte omstander. Dankzij deze informatie en de hulp van andere omstanders is na een korte zoektocht direct een verdachte aangehouden.

Deze afbeelding is ter illustratie

Een voorbijrijdende bus waar damp en rook uitkomt: voor een oplettende omstander reden om zondagavond de politie te bellen. Ter plaatse, ter hoogte van de Maststraat in Duiven, troffen agenten vaten en jerrycans met vermoedelijk drugsafval aan. Van de genoemde bus ontbrak echter elk spoor. Agenten zijn direct een grote zoekactie gestart. Met hulp van de politiehelikopter én de hulp van nog meer alerte burgers werd diezelfde avond nog een 26-jarige man uit IJmuiden gearresteerd. De verdachte zit momenteel nog in hechtenis. Zijn exacte rol wordt nog onderzocht.

Eén telefoontje kan het verschil maken

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven is erg te spreken over het kordate optreden van de voorbijganger: “Dit geval heeft bewezen dat één telefoontje van een toevallige voorbijganger het verschil maakt. Op basis van deze melding heeft de politie voortvarend een verdachte kunnen aanhouden en ook zaken in beslag kunnen nemen. De Omgevingsdienst heeft de vervuilende stoffen in de openbare ruimte snel kunnen opruimen, waarmee verdere schade aan het milieu is voorkomen.”

Mogelijk verband dumping in Angeren

In Angeren (ter hoogte van de Rijndijk) werden zondag soortgelijke vaten en jerrycans gevonden. Er wordt onderzocht of er een verband is tussen de twee dumpingen. Naar de inhoud van de vaten en jerrycans wordt nu onderzoek gedaan. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht.

Hoe herkent u een drugsdumping?

Drugsafval zit vaak in kunststof vaten, zoals grote tonnen of jerrycans. Het kan soms ook in metalen vaten of gasflessen zitten. Criminelen dumpen het afval bijvoorbeeld langs de weg, in een bos of in een open veld. Soms zit het chemisch afval in een uitgebrande auto. Een ander signaal dat wijst op een drugsdumping zijn voertuigen die op een niet voor de hand liggende plaats in het bos of buitengebied staan.

Schade voor dier en natuur

Dumpingen van drugsafval zijn gevaarlijk omdat de stoffen zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig kunnen zijn. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen wat leidt tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Heeft u iets gezien of gehoord?

De politie komt graag in contact met mensen die ons meer kunnen vertellen over de vondsten van afgelopen zondag. Heeft u in de afgelopen dagen iets opvallends gezien of gehoord in de omgeving van de Maststraat of Rijndijk? Of heeft u andere informatie die ons bij het onderzoek kan helpen? Informatie kan worden doorgegeven via onderstaand tipformulier of telefonisch via 0900 - 8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

2024277309 ER/SG