Oost-Nederland - Meer dan 200 acties tegen digitale criminaliteit op één dag

Oost-Nederland - Meer dan 200 acties tegen digitale criminaliteit op één dag

Meer dan 180 organisaties hebben zich gisteren ingezet tegen digitale criminaliteit. De acties maakten deel uit van ‘Echt niet vandaag’, een actiedag voor inwoners van Gelderland en Overijssel. In Nijmegen gingen wijkagenten in gesprek met honderden jongeren tijdens het gamen, IT-bedrijf Deltics organiseerde een cyberspel voor ondernemers en Slachtofferhulp legde uit wat zij kunnen betekenen voor slachtoffers van online criminaliteit. Het zijn maar een paar voorbeelden van meer dan 200 acties op één dag.

De noodzaak voor de actiedag is groot, de cijfers liegen er niet om. Driekwart van de mkb-bedrijven krijgt te maken met cybercrime, één op de tien ouderen wordt opgelicht en bijna één op de vijf jongeren wordt slachtoffer van online criminaliteit.  In de strijd tegen deze vorm van criminaliteit werd voor de tweede keer Echt niet vandaag georganiseerd. Het initiatief kwam van de politie Oost-Nederland, in samenwerking met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO), Rijnbrink en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland.

Gamen en flyeren

Vanuit de politie Oost-Nederland organiseerde bijna elk basisteam een actie, variërend van gesprekken met voorbijgangers bij het Mobiel Media Lab tot gastlessen op scholen Ook gingen agenten in meerdere gemeenten de markt op om te flyeren over digitale veiligheid. In de middag waren honderden jongeren aan het gamen met de politie in bioscoop Pathé bij Nijmegen. Digitaal wijkagenten gingen daar met hen in gesprek over thema’s als online pesten en sextortion.

In gemeente Hof van Twente kregen ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf stellingen voorgelegd door IT-bedrijf Deltics. Zo kwamen de ondernemers met elkaar in gesprek over de digitale veiligheid van hun bedrijven. Ook kregen zij praktische tips van om hun digitale weerbaarheid te vergroten.

Enthousiasme en samenwerking

In de afgelopen maanden sloten meer dan 180 organisaties zich aan, van scholen en bibliotheken tot bedrijven als cybersecurity bedrijf NorthWave. Jelly Knoll, vanuit de politie initiatiefnemer van de actiedag, is blij met het resultaat. “Zoveel enthousiaste organisaties hebben energie gestoken in acties opzetten! Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan en instanties hebben vanuit een intrinsieke motivatie aandacht gegeven aan digitale veiligheid. Samen hebben we digitale weerbaarheid bespreekbaar gemaakt bij jongeren, ondernemers, ouderen en laaggeletterden,” zegt Jelly.

Acties en vervolg

Het startevenement van de actiedag was bij bloemenveiling Plantion in Ede. Via presentaties en workshops kregen tientallen ondernemers hier praktische tips over hoe de cyberveiligheid van bedrijven georganiseerd kan worden. Ook konden zij via een scan achterhalen hoe digitaal weerbaar hun bedrijf is. Erwin Maas, Director Investigations bij Northwave, vertelt: “Wij merken als cybersecurity bedrijf dat veel kleine en middelgrote bedrijven kwetsbaar zijn voor cybercrime, vooral ransomware. Door deel te nemen aan deze actiedag hopen we bedrijven bewust te maken van hun digitale weerbaarheid. En hopen we hen aan te zetten om preventieve maatregelen te treffen. Want door maatregelen te treffen kunnen bedrijven slachtofferschap voorkomen of kunnen ze de impact van een cyberaanval verkleinen.”

Op 2 april begon de landelijke estafette van de actiedag Echt niet vandaag. Het stokje wordt doorgegeven aan de politie in de eenheden Rotterdam en Midden-Nederland. Ook wordt de actiedag in 2026 weer georganiseerd in Oost-Nederland.

ER