Ede - Onderzoek naar strafbare feiten jaarwisseling afgerond

Ede - Onderzoek naar strafbare feiten jaarwisseling afgerond

Het speciaal geformeerde opsporingsteam, dat onderzoek deed naar gepleegde strafbare feiten tijdens de afgelopen jaarwisseling in Ede, heeft deze week de werkzaamheden afgerond. Het team heeft er alles aan gedaan om concrete verdachten in beeld te krijgen die naar aanleiding van de ongeregeldheden zouden kunnen worden vervolgd. In het uitgebreide onderzoek is echter geen informatie naar voren gekomen die dat mogelijk maakt. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt nu het onderzoek.

Oost-Nederland

Vooral in de wijk Veldhuizen zorgde een groep van zo’n 80 tot 100 jongeren gedurende de oudejaarsavond en -nacht voor overlast; zij richtten vernielingen aan, bekogelden elkaar, bewoners, hulpdiensten en hulpverleners met zwaar vuurwerk en staken diverse auto’s en bushokjes in brand. Het zorgde voor gevaarlijke situaties en gevoelens van ernstige bedreiging en onveiligheid onder zowel burgers als hulpverleners.

De ernst en impact van de ongeregeldheden was voor politie, justitie en gemeente reden voor het instellen van een opsporingsteam om grondig onderzoek mogelijk te maken. Dit opsporingsteam, een samenwerking tussen het basisteam Ede en specialisten van rechercheafdelingen van de eenheid Oost-Nederland, ging in de tweede week van januari van start.


Veel onderzoeksinformatie

Bij ongeregeldheden als deze is het onderzoek er voornamelijk op gericht wie er mogelijk bij betrokken is geweest en welke rol iemand had; dan wordt gekeken of dat herleidbaar is naar een gepleegd strafbaar feit. In het onderzoek was veel informatie beschikbaar, daaronder camerabeelden van onder meer bewakingscamera’s en beelden van getuigen. Alles is bekeken en geanalyseerd, alle informatie uitgelopen. Melders, getuigen en aangevers zijn gehoord en veelal nog eens uitgebreider gehoord. 

Meerdere keren riep de politie getuigen die zich nog niet gemeld hadden op om voor het onderzoek relevante informatie door te geven. Ondanks het dringend appel dat óók de burgemeester deed op jongeren en ouders om verantwoordelijkheid te nemen en namen door te geven, leverde deze oproep slechts enkele tips op.


M. campagne

In aanvulling op de reguliere meld mogelijkheden heeft bureau M. (Meld Misdaad Anoniem) nadrukkelijk de mogelijkheid van anoniem melden onder de aandacht gebracht. Het belang daarvan, immers de jaarwisseling was niet voor iedereen feestelijk verlopen, is duidelijk gemaakt door uitingen op social media en uitreiken van flyers op locaties waar de ongeregeldheden plaatsvonden. Tot dusver hebben deze acties geen bruikbare tips opgeleverd.


Gesprek

Een tiental minderjarige jongeren die bij de ongeregeldheden aanwezig waren, wordt door politie uitgenodigd op het bureau voor een gesprek met hen en eventueel hun ouders. De informatie waarover de politie beschikt is niet van dien aard dat deze personen aangemerkt kunnen worden als verdachte in het strafrechtelijk onderzoek en er zal geen vervolging tegen hen worden ingesteld.


Tip geven nooit te laat

De teamchef en het opsporingsteam spreken hun teleurstelling uit dat het onderzoek niet tot concreet resultaat heeft geleid. Tegelijk hebben zij de overtuiging dat er wel alles aan is gedaan om recht te doen aan slachtoffers, gedupeerden en hulpverleners, en kijken er goed op terug dat zo’n uitgebreid onderzoek mogelijk is geweest.
Dat het onderzoek stopt wil niet zeggen dat er geen tips meer gegeven kunnen worden. Integendeel, zodra er informatie binnenkomt die aanknopingspunten biedt voor onderzoek zal de politie daar mee aan de slag gaan.