Ochten - Einde aan snel extra verdienen met lachgas

Ochten - Einde aan snel extra verdienen met lachgas

De politie heeft in de nacht van zondag 22 op maandag 23 maart, op een parkeerplaats langs de A15 bij Ochten, een 40-jarige man uit Tiel bekeurd voor het onrechtmatig vervoer van zestien cilinders met lachgas. De man mocht niet verder rijden en moest zelf voor gecertificeerd vervoer zorgen.

Landelijke Eenheid

Kort na middernacht zagen medeweerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid op de parkeerplaats bij Ochten een bestelbus staan met de achterdeuren geopend. Twee personen stonden bij de laadruimte van de bus. Voor de bus stond nog een personenauto geparkeerd. Toen de mannen de politieauto zagen werden de deuren van de bus snel gesloten en een van de mannen liep naar de personenauto. Reden genoeg voor een controle.


Lachgas

Al snel bleek dat de man in de personenauto lachgas wilde kopen van de bestuurder van de bestelbus. De agenten zagen dat in de bestelbus zestien grote cilinders met lachgas stonden opgesteld. Voor het bedrijfsmatig vervoer stelt de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen strenge eisen, bijvoorbeeld aan het vervoermiddel maar ook aan de bestuurder.


Risico's

Na volledige inspectie bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een ADR-certificaat. Dat is een Europees erkend vakbekwaamheidsbewijs om gevaarlijke stoffen te mogen vervoeren. Verder waren er geen borden en/of waarschuwingen op de bus aangebracht om aan te geven dat de bus gevaarlijke stoffen vervoerde en niet geventileerd was. Er was geen veiligheidsblad aanwezig waarin informatie staat over de risico’s van lachgas als gevaarlijke stof en ook waren de cilinders niet op de voorgeschreven, veilige wijze vastgezet. Voor deze overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De bestuurder verklaarde tegenover de politie dat hij op deze manier snel wat extra geld wilde verdienen.