Kerkdriel - Politie zoekt getuigen in onderzoek naar handgranaat

Kerkdriel - Politie zoekt getuigen in onderzoek naar handgranaat

Vanochtend vroeg kregen we een melding van een krantenbezorger die een handgranaat vond bij een gebouw aan de Gasthuisstraat in Kerkdriel. Agenten zijn meteen naar de plek toegegaan en hebben het mogelijke explosief bekeken. Een explosievenexpert van de politie concludeerde al snel dat het vermoedelijk om een echte handgranaat ging. Daarom werd de EOD opgeroepen en hebben de hulpdiensten snel opgeschaald.

Een gebied van ongeveer 100 meter werd ontruimd, meerdere straten werden afgesloten. In het gebouw zit een winkel met daarboven appartementen, die werden ontruimd. De EOD concludeerde dat de handgranaat op scherp stond en heeft vervolgens de handgranaat onklaar gemaakt. Daarna bleef een klein gebied afgesloten voor onderzoek.


Getuigen

Er wordt allereerst gezocht naar sporen. Verder zullen agenten buurtbewoners vragen of ze iets gezien hebben. De recherche vraagt ook hulp bij het onderzoek. Dit zijn de belangrijkste vragen:

  • Heeft iemand tussen zondagavond 20.00 uur en maandagochtend 05.00 uur iets verdachts gezien rond het winkelgebied in Kerkdriel, en dan met name aan de Gasthuisstraat?
  • Zijn er mensen in of in de omgeving van het winkelcentrum die camerabeelden hebben waarop iets opvallends te zien is op de genoemde tijdstippen?
  • Het is onduidelijk hoe de dader of daders zijn vertrokken. Heeft iemand een verdacht voertuig gezien in of rond Kerkdriel op zondagavond of de nacht die er op volgde

Bel ons om tips door te geven via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 


Motief

Er wordt op straat en in de media al volop gespeculeerd over de achtergrond van deze zaak. Van wie is de handgranaat afkomstig, en tegen wie is deze actie gericht? Het zijn vragen die de recherche op dit moment ook heeft. Het staat dus ook niet vast dat het gericht is op de burgemeester, die in het complex woont. Over andere onderzoeksrichtingen doen we op dit moment geen uitspraken.


Veiligheid

Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan bij het pand. Er is geen ontploffingsgevaar meer. De komende tijd zal de politie de veiligheid in dit gebied extra in de gaten houden. Hoe dat precies gebeurt, kunnen we niet zeggen.