Zeeland-West-Brabant - Waarschuwing voor de praktijken van ‘knuffeldieven’

Zeeland-West-Brabant - Waarschuwing voor de praktijken van ‘knuffeldieven’

De politie waarschuwt oudere inwoners van onze regio opnieuw voor de praktijken van zogenaamde ‘knuffeldieven’: dieven die, terwijl ze hun slachtoffer knuffelend bedanken, oudere mensen beroven van sieraden. Aan de diefstal gaat een babbeltruc vooraf. Ook roept de politie mensen met oudere familieleden, vrienden of bekenden op met hun dierbaren te praten over dit delict. Hoe meer oudere mensen vooraf gewaarschuwd zijn, hoe kleiner de slagingskans voor dit soort laffe praktijken!

Zeeland-West-Brabant

Afgelopen weekend sloegen de knuffeldieven op meerdere plaatsen toe. Op zaterdag 15 juni rond 14.30 uur beroofden ze in Nieuw Namen een 84-jarige vrouw van sieraden. Diezelfde dag sloegen ze rond 16.15 uur toe in Ossendrecht, daar was een 85-jarige vrouw het slachtoffer. Op zondag 16 juni namen we de aangiftes op van een 85-jarige man uit Baarle-Nassau en een 80-jarige man uit Goirle. Het slachtoffer uit Baarle Nassau is zondag rond 14.00 uur in de Rector van den Broekstraat in Baarle-Nassau vanuit een auto aangesproken door een vrouw die de weg vroeg. De vrouw stapte vervolgens uit om de man te ‘bedanken’. Ze raakte hem daarbij diverse malen aan en probeerde een ketting om de nek van de man te hangen. Daarbij wist ze op slinkse wijze de gouden ketting van het slachtoffer te bemachtigen. Vervolgens ging ze er in de auto vandoor richting het centrum. De man uit Goirle werd zondag rond 14.30 uur aangesproken in de Thomas van Diessenstraat in Goirle. Hij negeerde in eerste instantie de mensen die hem de weg vroegen, maar kon niet voorkomen dat de vrouwelijke verdachte bij zijn ketting kon komen en die van zijn nek kon trekken. Ook zij ging er vandoor in een auto.


Politieonderzoek

In alle gevallen spreken de slachtoffers over een donkerkleurige auto waarin meerdere mensen zitten, een man als bestuurder en meerdere vrouwelijke passagiers. Ze spreken mensen aan, met als smoes dat ze de weg willen weten, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis, apotheek of een kerk. Dat doen ze de ene keer in het Nederlands, maar soms ook in het Engels. Alle slachtoffers geven aan dat de vrouw door wie ze beroofd zijn niet heel jong meer is, mogelijk zelfs al rond de 60 jaar oud is, een klein en gezet postuur heeft en donkerkleurig haar. De politie sluit niet uit dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van deze laffe bende en roept deze mensen op om aangifte te doen. Ook roept de politie mensen die extra informatie hebben op zich te melden. Hebt u gezien hoe de inzittenden van een donkerkleurige auto oudere mensen aanspraken, slaat u aan op het verhaal over de smoes met de weg vragen of heeft u andere informatie die verband houdt met deze misdrijven? Bel ons dan: 0900-8844.


Helpt u mee
  • Behoort u tot de slachtofferdoelgroep en wordt u op straat aangesproken door iemand die de weg wil weten, negeer deze persoon dan gerust. In een tijd waarin zowat iedereen een smartphone heeft, is het niet nodig dat uitgerekend u iemand de weg zou moeten wijzen. Lukt het u niet degene die u aanspreekt te negeren, trek dan de aandacht van andere mensen op straat. Roep om hulp, laat u luidkeels horen. Laat u zich vooral niet aanraken, een onbekende hoeft u niet te knuffelen of de hand te schudden.
  • Hebt u dierbaren of bekenden die tot de slachtofferdoelgroep behoren, waarschuw deze mensen dan voor dit soort praktijken. Op onze website https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html vindt u meer informatie over babbeltrucs (inclusief filmpjes) en het voorkomen ervan.
  • Ziet u dat oudere mensen op straat worden aangesproken en het risico lopen slachtoffer te worden van een babbeltruc en vervolgens een beroving, bied dan actief uw ‘hulp’ aan de dief aan, bijvoorbeeld onder het mom dat u wel kunt helpen met het wijzen van de weg. Noteer indien mogelijk direct het kenteken van de auto of maak foto’s. Denk daarbij uiteraard altijd aan uw eigen veiligheid. Dit soort dieven slaat het liefst toe zonder publiek, grote kans dat ze er vandoor gaan als u uw hulp aanbiedt!
  • Waarschuw altijd de politie, dat kan als het incident nog gaande is of de daders er net vandoor zijn ook via 112!