Almere - Gezocht - Bankhelpdeskfraude - Markt – Almere

Almere - Gezocht - Bankhelpdeskfraude - Markt – Almere

Donderdagavond 7 december 2023 werd een 67-jarige slachtoffer van oplichting. Wie is de man die meerdere malen in Almere pint met de pas van het slachtoffer?

Donderdagavond omstreeks 7 december wordt de vrouw op haar werk, rond 17:45 uur, gebeld. Haar wordt aangegeven dat er fraude is gepleegd, maar het slachtoffer geeft direct aan dat het vreemd is dat de bank rond dit tijdstip belt. Hierop werd aangegeven dat de fraude-desk 24 uur, 7 dagen per week werkt. Ze werd doorverbonden met de manager.

Het slachtoffer kreeg een ander persoon aan de lijn. Die persoon gaf de vrouw aan dat hij haar ging helpen om de pinpassen te laten blokkeren. Het slachtoffer twijfelt toch enig moment, maar besluit dan toch mee te gaan en blokkeert de passen. Dit kon alleen niet zomaar gebeuren, hier hadden ze een protocol voor en daarvoor werd het slachtoffer doorverbonden met een ‘ict-er’. Deze persoon zou een code opnoemen, die het slachtoffer net had gekregen. Zo wist ze dat het niet om fraudeurs zou gaan.

De vrouw wordt wederom doorverbonden, waarna ze meteen vraagt wat de code is. De man zegt de code die het slachtoffer net had doorgekregen. Ze moest enkele gegevens van de creditcard afgegeven, waarna de vrouw weer werd doorverbonden, maar dit keer weer naar de persoon met wie ze als eerste telefonisch sprak.
Nu wordt de vrouw gevraagd om haar gegevens van haar pinpassen af te staan en haar codes in te spreken. Alleen zo zouden de pinpassen kunnen worden geblokkeerd. De vrouw moest snel naar huis rijden, omdat er een koerier zou komen om haar passen op te halen. De vrouw moest tijdens haar bijna halfuur durende rit naar huis, de lijn openhouden. Ze mocht niet ophangen.
Eenmaal thuis, stond tussen 21:15 uur en 21:50 uur een man die daadwerkelijk de passen kwam ophalen. De vrouw liet deze man ook nog binnen, omdat het die avond erg regenachtig en koud was. De vrouw knipte haar passen door, stopte het in een enveloppe en gaf het de man mee. Een half uur nadat de koerier was vetrokken, werd de vrouw gebeld op haar huistelefoon door de fraude-afdeling van haar bank. Dit werd gehoord door de persoon, waarmee de vrouw al urenlang aan de lijn mee was. Die gaf aan dat de personen die de vrouw op haar huistelefoon belde juist de oplichters waren. De vrouw hing dan ook direct op, maar daarna werd ook de andere lijn verbroken. Toen drong het door bij het slachtoffer, dat ze desondanks haar goede bedoelingen, was opgelicht. Direct belde ze de alarmlijn van fraude van haar bank en bleek dat meerdere keren geld was opgenomen van haar rekeningen.

Twee keer werd er gepind voor €450 bij een geldmaat op de Markt in Almere en één keer werd er €50 gepind. Vervolgens werd er ook nog €1000 opgenomen met de creditcard. De vrouw is opgelicht voor een totaal bedrag van €1950.


Heeft u informatie, dan ontvangen wij die graag. Dit kan gratis en anoniem via 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl. De informatie kan u ook gratis doorgeven aan de politie via 0800-6070 of onderstaand tipformulier.


We hebben de beelden van deze verdachten al eerder getoond. We zijn nog steeds op zoek naar hem. Weet jij wie dit is?


2023382305
Thu Dec 07 00:00:00 CET 2023
Almere

gezocht