Oost- en Midden-Nederland - Verdachte van grootschalige oplichting aangehouden

Oost- en Midden-Nederland - Verdachte van grootschalige oplichting aangehouden

De politie heeft een man aangehouden die vermoedelijk een spil was in een netwerk van grootschalige bankhelpdeskfraude. Meerdere slachtoffers kregen een SMS namens ‘ICS’ (creditcarduitgever). Toen ze belden met het telefoonnummer in de SMS zijn ze om de tuin geleid en is er geld afhandig gemaakt. Een 27-jarige man uit Wageningen is dinsdag aangehouden in zijn woonplaats door een arrestatieteam.

Regelmatig waarschuwt de politie voor criminelen die bellen namens een bank, maar in deze oplichtingszaak had hun sluwe verhaal net een andere wending. Via een SMS-bom kregen mensen een bericht; zogenaamd van ICS. Daarin stond een tekst zoals: ‘Er is geprobeerd om met uw creditcard €899,00 af te schrijven, voor nu is de transactie geblokkeerd. Indien u geen toestemming hebt gegeven voor de transactie, neem dan contact op met (telefoonnummer)’. De slachtoffers die vervolgens naar het telefoonnummer belden, kregen te horen dat cybercriminelen waarschijnlijk achter de verdachte transacties zaten en dat de zogenaamde medewerker van ICS hen wel zou gaan helpen.

‘Wij helpen u juist, wij vragen u niet om de pincode en wij komen uw pas niet ophalen, hoor!’

Creditcardhouders werden telefonisch bewogen om bepaalde gegevens af te staan. Vervolgens werden ze financieel gedupeerd. Op de opmerking van slachtoffers of het wel veilig is, zei de verdachte: ‘Wij helpen u juist, wij vragen u niet om de pincode en wij komen uw pas niet ophalen, hoor’.

Op basis van het onderzoek tussen verschillende teams en politie-eenheden zijn er elf aangiften gelinkt aan deze zaak en er is zeker 20.000 euro afhandig gemaakt. De politie vermoedt dat er veel meer slachtoffers moeten zijn en dat er nog aangiften bij zullen komen. Het onderzoek naar het netwerk waar de verdachte onderdeel van was loopt dan ook nog door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Controleer altijd met wie u contact heeft

Criminelen weten in dit soort telefoongesprekken met veel geduld mensen te overtuigen dat zij echt bij een bepaald bedrijf werken. Ook voeren ze vaak de druk op: u moet nú actie ondernemen want uw geld is in gevaar. Ze stellen zich enorm behulpzaam op. Het is belangrijk om altijd te controleren bij de bank of het bedrijf zelf of het een zuiver verhaal is:

  • Krijgt u een mail of SMS? Neem contact op met de officiële klantenservice van het bedrijf en leg het verhaal voor;
  • Of bel met het officiële telefoonnummer van het bedrijf dat op uw creditcard staat (niet met het nummer dat in een verdachte mail of SMS staat);
  • Heeft u iemand aan de lijn die zegt van een bank of ander bedrijf te zijn? Zeg dan dat u ophangt en bel dan zelf terug met het officiële telefoonnummer van de bank of het bedrijf;
  • Krijgt u een SMS en twijfelt u of het echt is? Neem ook dan rechtstreeks met het bedrijf zelf contact op;
  • Meld u altijd bij de politie als u al gegevens hebt doorgegeven en informeer uw bank of creditcardbedrijf.

2024038036 JS/MvS