Berkhout - Gezocht - Gewelddadige dood 72-jarige Berkhouter

Op maandag 14 juni 2021 rond 14:00 uur werd in een woning aan het Oosteinde in Berkhout het lichaam aangetroffen van de 72-jarige bewoner Sjaak Groot. Na onderzoek werd vastgesteld dat het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen nadat hij werd neergeschoten. Het meest aannemelijke scenario is dat hij geraakt is door een kogel toen een aantal personen de woning binnen probeerden te dringen om een overval te plegen. De politie doet nog steeds onderzoek en vraagt mensen met informatie over de mogelijke betrokkenen of deze zaak om contact op te nemen.

Tijdlijn
Het is bekend dat het slachtoffer de avond ervoor, zondag 13 juni, met bekenden heeft gegeten bij een restaurant in de buurt. Rond 21:00 uur / 21:30 uur namen zij afscheid en fietste de man naar huis. Een bekende zag het slachtoffer die avond rond 23:00 uur nog in de woning. De volgende ochtend, maandag 14 juni, heeft een voorbijganger rond 09:15 uur gebroken glas rond de woning zien liggen, maar sloeg daar op dat moment niet op aan. Uiteindelijk werd het slachtoffer rond 14:00 uur gevonden, toen bezorgde buren ging kijken omdat ze de 72-jarige man al de hele dag niet hadden gezien.

De recherche gaat er op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen op dit moment vanuit dat de dader of daders die nacht van zondag op maandag ergens tussen 02:00 en 03:00 uur in de woning moeten zijn geweest. Zeer vermoedelijk kwamen een aantal betrokkenen rond 02:40 uur met een personenauto aan bij de woning. Toen de mannen probeerden binnen te komen, werden zij betrapt door het slachtoffer en daarop volgde een confrontatie met fatale afloop. Een paar minuten nadat getuigen een luide knal hoorden, scheurde de auto weg in de richting van Spierdijk en Spanbroek.

Ook werd op camerabeelden een verdachte lopend gezien, toen hij rond 03:00 uur over het Oosteinde in Berkhout liep in de richting van het NS-station in Hoorn.

Andere woningovervallen
De recherche gaat er vanuit dat personen uit dezelfde dadergroep in wisselende samenstellingen ook verantwoordelijk zijn voor meerdere andere overvallen in de regio, zoals de woningoverval op 4 juni 2021 in Heerhugowaard, op 22 juli 2021 in Noord-Scharwoude en op 8 augustus 2020 in De Goorn, en een overval op een tankstation op 9 augustus 2021 in Nieuwe Niedorp.

Aanhoudingen
In het onderzoek naar de fatale overval zijn inmiddels vijf verdachten aangehouden. Het betreft een 28-jarige man uit Alkmaar, een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude, een 30-jarige man uit Opmeer, een 38-jarige man uit Rotterdam en een 39-jarige vrouw uit Rotterdam. Met uitzondering van de 39-jarige vrouw zitten alle verdachten nog vast.
Op verdenking van betrokkenheid bij de andere overvallen werd een 26-jarige man uit Obdam aangehouden.

Oproep voor delen van informatie
Ondanks dat meerdere personen zijn aangehouden is het rechercheonderzoek nog niet afgerond. Daarom vraagt de politie aan getuigen om zich nog steeds te melden als zij informatie of beelden hebben die zij nog niet aan het onderzoeksteam hebben doorgegeven. Informatie over één van de andere overvallen of meer informatie over de mogelijk betrokken personen is van harte welkom.

Ook als u liever anoniem blijft kunt u uw tips met ons delen zonder dat uw gegevens bekend worden bij de politie. Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.


2021122015
Mon Jun 14 00:00:00 CEST 2021
Berkhout

gezocht